Prešovská katedrála má vynovené vežové hodiny

06.11.2011 Prešov

Prešov 5. novembra (TASR) - Vynovené vežové hodiny má po niekoľkomesačnej rekonštrukcii gréckokatolícky prešovský Katedrálny chrám sv. Jána Krstiteľa. Renovácia sa začala v apríli, vymenili počas nej stroj poháňajúci vežové hodiny, synchronizovali sa ručičky na číselníkoch na štyri svetové strany.
\"Bol tiež inštalovaný nový elektronický systém so štvrťhodinovým odbíjaním na dva zvony katedrálneho chrámu,\" informoval TASR Daniel Dzurovčin z Gréckokatolíckeho arcibiskupstva v Prešove. Počas obnovy reštaurovali aj pôvodné hodinové ručičky na veži.
Na mieste terajšej katedrály stála kaplnka už v 14. storočí. Začiatkom 15. storočia bola prebudovaná na špitálsky kostolík zasvätený Panne Márii, neskôr chrám rozšírili. Ako ďalej pripomenul Dzurovčin, v roku 1791 sa bývalý chrám minoritov stal farským gréckokatolíckym chrámom a v roku 1818 po zriadení Prešovského gréckokatolíckeho biskupstva katedrálou. V roku 1865 bola veža zvýšená do dnešnej podoby.
Katedrálu navštívil v roku 1995 pápež Ján Pavol II., nachádza sa v nej relikvia svätého Kristovho kríža, vystavené relikvie blahoslavených gréckokatolíckych biskupov mučeníkov Pavla Petra Gojdiča OSBM a Vasiľa Hopka, tiež verná kópia Turínskeho plátna. Arcibiskupskú katedrálu navštevuje množstvo pútnikov a turistov.
 

Vyberte región